Simons Londonderry Mall

Perforated Aluminum Composite Panel

INSPIRING ARCHITECTURE CONVEY AN ASPECT OF WHAT TO EXPECT FROM THIS EVOLUTIONARY AND FASHION FORWARD CANADIAN RETAILER

Anchoring the north end of the newly renovated Londonderry Mall, Simons will occupy 90,000 sq. ft. over two levels.  The store will feature new initiatives in environmental sustainability, and it will also be the company’s first to feature dedicated shoe departments. Environmental sustainability is key to the new Londonderry Simons, and over 50% of the store’s electricity usage will come from on-site renewable energy sources.

A longtime, trusted partner of Simons, Lemay Michaud of Quebec, led both the architecture and design of Londonderry.  According to Lemay Mechaud, the guiding principle for the exterior was the conceptualization of architecture to convey an aspect of what will be inhabited inside. As an allusion to the fashion and textile industry, the facades’ metallic covering is made out of two layers, one on the surface that is like a metal lace with variable perforations, and one underneath, a metallic surface with a printed pattern, which can be seen through the lace.